Hund som sover på soffa

Det bästa fondvalet i premiepensionen

Tycker du att det är jobbigt med alla val när det gäller pensionen? Det är inte bara fondval i tjänstepensionen eller om du sparar privat till pensionen. I den allmänna pensionen kan du också välja fonder i en valbar del som kallas premiepensionen. Här får du tips om det absolut bästa valet i premiepensionen.

Bästa valet är att göra absolut ingenting

Det kanske låter för bra för att vara sant. Men i just premiepensionen är det bästa alternativet för de allra flesta att göra absolut ingenting. Anledningen är att statens icke-valsalternativ AP7 Såfa är väldigt bra utifrån väldigt många aspekter. Lite skämtsamt brukar folk kalla detta för PPM-soffan. Det kommer från tiden då Pensionsmyndigheten fortfarande hette PPM. Att ligga på soffan är helt rätt när det gäller premiepensionen. Det är bara om du själv kan lägga ner väldigt många timmar och har expertkunskap om finans som du kan slå detta alternativ över tid.

Bred exponering mot världens alla börser

Grunden i AP7 Såfa är en bred aktiefond som heter AP7 aktiefond. Den förvaltas av den statliga myndigheten AP7 (uttalas Sjunde AP-fonden). Deras aktiefond gör dig till delägare i världens största aktiebolag i framför allt Nordamerika, Europa och Asien. Detta ger hög avkastning, men också mycket svängningar enskilda år. Ibland kan det gå mycket plus och ibland kan det gå mycket minus. Men det är precis så det ska vara när du sparar på så lång sikt som till pensionen. Över tid är aktier den bästa investeringen.

Turboväxel i aktiefonden

AP7 Aktiefond innehåller inte bara en bra aktiefond i grunden. Aktiefonden har även en turboväxel i både uppgång och nergång som gör att fonden går lite bättre än börsen generellt. Detta kallas för hävstång. Just när det gäller denna fond så spekulerar fondförvaltarna i om börsen kommer att gå upp eller ner genom så kallade derivat. När trenden är tydlig så har de större hävstång. Detta innebär ytterligare lite högre risk, men också högre avkastning. Du kan alltså ligga på soffan när AP7 tjänar extra pengar åt dig på börsens upp- och nergångar.

Krockkudde när du blir gammal

AP7 Såfa innehåller inte bara en aktiefond på turbo. Fonden innehåller även en räntefond som heter AP7 Räntefond. Räntor innebär en betydligt lägre risk än aktier, men också lägre avkastning. Det är bra att kombinera räntor med aktier, särskilt om du snart ska använda pengarna. AP7 Såfa gör detta åt dig helt automatiskt. Ju närmare pension du kommer, desto högre andel i räntefonden får du i premiepensionen. Du kan alltså ligga på soffan när AP7 sänker risken inför och under din pension.

Marknadens lägsta avgift

Och inte nog med att detta är en mycket bra sparprodukt för pensionssparande. Den är snuskigt billig. Du betalar under 1 procent för alla kostnader för förvaltning och administration av fonden. Den blir till och med billigare ju äldre du blir och kostar nästan ingenting de sista åren. Det finns inget företag som kan erbjuda en lika bra sparprodukt till ett så lågt pris.

Fokusera på andra delar av din pension

Här kommer den jobbiga biten. Tyvärr är inte soffan rätt plats för pensionsspararen. Med dagens pensionssystem kommer nämligen inte den allmänna pensionen att räcka om du vill ha en vettig levnadsstandard den dag du går i pension. Du måste ha tjänstepension på jobbet och gärna ett privat pensionssparande på banken. Och där kan du tyvärr inte välja AP7 Såfa utan måste lägga tid på att själv sätta ihop en vettig fondportfölj. Med just premiepensionen kan du ligga kvar på soffan och göra absolut ingenting.

Så se till att slappa i soffan ett litet tag!