Spargris

Fem sätt att minska dina onödiga utgifter

Vill du kunna förverkliga dina drömmar? Ofta krävs att du har sparade pengar om du exempelvis vill köpa en bostad, resa runt jorden eller starta ett eget företag. Ett smart sätt att spara pengar är att minska dina onödiga utgifter. Pengarna du sparar kan du istället använda för dina drömmar. Här får du tips på fem sätt som du kan minska onödiga utgifter i din vardag.

Gör matlådor istället för att äta ute

En lunch på stan är naturligtvis trevligt. Men att lägga 100 kr varje dag känns inte helt hållbart ekonomiskt. Du kommer spara mycket om du istället äter gårdagens rester eller gör storkok på helgen. En matlåda kanske kostar så lite som 30 kr per portion. Då sparar du 70 kr jämfört med att äta lunch på restaurang. Eftersom du gör detta varje dag så blir det snabbt ganska stora summor som du kan spara till dina drömmar. Ett bonustips till dig som har en glupsk partner: lägg undan mat i matlådor innan du serverar middagen så att inte matlådorna försvinner…

Ta cykeln istället för buss eller bil

En av de största utgifterna i folks privatekonomi är ofta transporter. Om du har möjlighet så kan du spara mycket på att cykla istället för att åka buss eller bil. Busskort kostar upp emot 1 000 kr varje månad som du skulle kunna lägga undan till ditt sparande. Om du tar bilen till jobbet varje dag är det förmodligen ännu dyrare. Räkna ihop bensin, skatt, försäkring, värdeminskning och reparationskostnader en månad så får du se. Som bonus så sparar du på miljön och får lite vardagsmotion om du tar cykeln.

Säg hej då till dina laster

Handen på hjärtat så vet du nog detta. Alla har vi laster som är väldigt onödiga utgifter. Det kan handla om rökning, snus, betting, alkohol, chips eller smågodis. Den som väl fastnat för något brukar vara ganska duktig på att bruka mycket av det och samtidigt hitta bortförklaringar för att inte sluta. Ett sätt att se svart på vitt hur mycket dina laster kostar är att skriva ner under en hel månad hur mycket du lägger på din last. Överväg sedan att helt sluta med lasten så att du kan lägga motsvarande pengar på dina drömmar. Dessutom skulle du göra din kropp en tjänst om du slutade med din last.

Gör matsäck till helgens utflykt

Visst är det trevligt att göra saker på helgen. Men det blir snabbt ganska mycket pengar om du vill göra något roligt, oavsett om det är bio, lekland eller museum. Ett sätt att göra det lite billigare är att planera för mat och dryck innan. Att köpa läsk och smågodis på biografen är bra mycket dyrare än att köpa det på en livsmedelsbutik exempelvis. Det går också att ersätta luncher med fyllda baguetter, wraps eller annan picknickmat.

Köp begagnade prylar

Saker som du verkligen behöver köpa är kostnader som kan vara svåra att spara pengar på. Men det går faktiskt att göra det. Om teven gått sönder kan du kika på nätet om du hittar en bättre begagnad istället för att lockas att köpa en sprillans ny. Kläder kan du köpa second hand istället för i modevaruhusen. Letar du efter nytt porslin kan ett besök på den lokala loppmarknaden bli en dundersuccé. Ofta slumpas grejer av bra kvalitet bort för struntsummor.