Man som skriver

Så får du pengarna att räcka hela månaden

Har du svårt att få pengarna att räcka hela månaden? Det är inte ovanligt. Det är en utmaning att överblicka en så lång tidsperiod. Ofta står många där med för lite pengar vid månadens slut. Här får du lära dig hur du skapar en tydlig struktur för din vardagsbudget. Få koll på dina utgifter och slipp stå utan pengar till mat de sista dagarna i januari.

Betala alltid dina räkningar först

Räkningar är krav på betalning. Du är skyldig att betala företagen som skickat räkningar till dig. Om du inte betalar i tid kan du få dyra påminnelseavgifter och i värsta fall hamna hos inkasso och få en betalningsanmärkning. Med en betalningsanmärkning blir det svårare att exempelvis låna till ett eget boende. Se därför till att alltid betala dina räkningar först.

Skriv ner livsnödvändiga kostnader

Nästa steg är att fundera över vilka kostnader du har som är nödvändiga kostnader för ditt dagliga liv. Alltså saker du måste köpa för att kunna bli mätt, gå på toaletten eller hålla dig ren. Hit hör inte shopping eller en kaffe latte på stan. Det handlar snarare om sådant du köper i matbutiken, som frukostgrejer, ingredienser till matlagning, toalettpapper och tvättmedel. Hur stora kostnader du har för detta beror på din livsstil och om du lever ensam, i en parrelation eller har en barnfamilj.

Tänk i veckor istället för månader

Sedan blir det lite magi. Istället för att tänka att pengarna ska räcka hela månaden så är det mycket enklare att tänka i veckor. Lägg undan hela beloppet med livsnödvändiga kostnader på ett eget konto. Flytta över en fjärdedel av beloppet varje vecka till ett konto med betalkort som du handlar mat och dylikt med. Då vet du hur mycket pengar du kan göra av med under den kommande veckan. Du får också samma summa att leva på varje vecka.

Hantera månadsköp separat

Men hur göra med busskortet eller klippningen? Det är ju inget som betalas varje vecka. Det är helt riktigt. Du behöver utöver en veckobudget ha en månadsbudget för större köp som bara inträffar en gång i månaden. Det gäller exempelvis transporter som tankning av bil och busskort. Det gäller också vardagsshopping, frisör och restaurangbesök. Lägg undan dessa pengar på ett särskilt sparkonto så att du kan föra över vid behov under månaden till veckoköpskontot. Hur mycket du ska reservera för månadsköp beror på din önskade livsstil, hur stort hushållet är och vilken inkomst du har.

Spara till planerade köp

Alla kan nog känna igen sig i att januari brukar vara en rätt så jobbig månad ekonomiskt. Jul och nyår gräver djupa hål i de flestas fickor med julklappar, mellandagsrea och nyårsmiddagar. Detsamma gäller sommarsemestern, födelsedagar eller om du blir bjuden på bröllop. Eller om du vill köpa en dyr tv eller en hel uppsättning av de senaste modekläderna. Det är inte rimligt att tro att den typen av månader ska kunna hanteras inom ramen för dina vanliga vecko- och månadsbudgetar. Därför är det viktigt att du lägger undan pengar för detta. Skapa ett eller flera separata sparkonton för planerade köp och särskilda händelser som du vet kommer under året. Om du inte sparar först utan bara köper på kredit är det lätt att hamna i dyra skulder som leder till stora ekonomiska problem på sikt.

Buffert för oförutsedda händelser

Det kan ibland hända oförutsedda saker som kostar mycket pengar. Tvättmaskinen går sönder, du måste laga ett hål i tänderna eller du får lägre inkomst än du räknat med. Då kan det vara bra att ha lagt undan pengar för oförutsedda händelser, alltså en buffert. Hur stor buffert du behöver beror på hur stora utgifter du har. Den som bor ensam i en hyresrätt utan barn behöver inte ha en lika stor budget som den som bor tillsammans med partner och barn i en villa.

Förslag på kontostruktur

För att göra detta lite tydligare kan du skapa konton på din internetbank som du namnger efter kontots funktion i din privatekonomi. Så här skulle kontostrukturen kunna se ut:

  • Lönekontot. Här kommer dina pengar in från ditt jobb. Från detta konto för du över till övriga konton. Detta konto behöver inte ha ett betalkort.
  • Räkningar. Hit för du över pengar direkt för månadens alla räkningar. Detta konto kan behöva ha ett betalkort om du exempelvis vill betala för nätabonnemang som Spotify från detta konto.
  • Veckoköp: Hit för du över pengar i början på varje vecka som täcker veckans livsnödvändiga utgifter. Detta konto behöver ha ett betalkort då du gör alla dina köp i butiker från detta konto.
  • Månadsköp: Hit för du över månadens pott för övriga kostnader som du kan föra över till veckoköp vid behov. Det får gärna vara ett sparkonto med fria uttag.
  • Planerade köp: Hit sparar du till saker du vill shoppa och kommande högtider som julfirande, födelsedagar eller sommarens bröllopsbesök. Det får gärna vara ett sparkonto med fria uttag med lite högre ränta.
  • Semester: Hit sparar du till kommande semestrar du vill göra. Det får gärna vara ett sparkonto med fria uttag, gärna med lite högre ränta.
  • Buffert: Hit sparar du för oförutsedda utgifter. Det får gärna vara ett sparkonto med fria uttag med lite högre ränta.

Med denna struktur bör du få koll på dina slantar!