Vardagsrum sett från hall

Så kan du köpa din första lägenhet

Är du trött på att bo hos någon annan? Vill du flytta till en egen lägenhet? Då kan det vara läge för dig att köpa en bostadsrättslägenhet. Men vad är det egentligen som krävs av dig för att köpa en bostadsrätt? Här får du lära dig vad en bostadsrätt är, hur ett köp går till och vad som krävs av dig.

Starta med ett lånelöfte

Innan du börjar kika på vilka lägenheter som kan vara aktuella måste du ha ett lånelöfte från en bank som erbjuder bolån. Ett lånelöfte är ett förhandsbesked på att du kan låna för ditt köp av bostadsrätt. För att kunna lägga bud behöver du ett lånelöfte. Lånelöftet berättar också hur mycket bostadsrätten maximalt får kosta utifrån din privatekonomi. Det beror på hur hög månadslön du har och hur mycket pengar du kan lägga som kontantinsats.

Avgränsa listan över tänkbara lägenheter

Hemnet har fantastiska möjligheter för att filtrera bland alla bostadsannonser, både på sin webbplats och i appen. Börja med att skriva in den kommun du vill bo i och välj sedan bostadsrätt. Välj sedan ett maxpris utifrån det som står på ditt lånelöfte. Nu har du en lista över alla lägenheter du har råd med. Nästa steg handlar om att hitta en kompromiss mellan bland annat lägenhetens storlek och lägenhetens läge. Är det viktigare för dig att bo centralt än att bo i en stor lägenhet? Bara du kan svara på den frågan. Men du måste kompromissa på någonting.

Gå på många visningar

De allra flesta som säljer sina lägenheter har öppna visningar där en mäklare visar lägenheten. Se till att gå på många visningar för att jämföra olika lägenheter. Visningar är ett perfekt tillfälle för dig att känna dig för vad som passar just dig. Vilken våning vill du bo på? Hur ska planlösningen på lägenheten vara? Spelar lägenhetens stil någon roll? Men visningen är inte bara ett tillfälle för att känna efter. Om du verkligen är intresserad att köpa lägenheten måste du kolla skicket och leta efter byggtekniska fel då sådant kan bli dyrt att åtgärda.

Se mäklaren som en försäljare

Mäklaren brukar vara väldigt vänlig mot dig som är intresserad av en lägenhet. Det beror på att mäklaren får provision på försäljningen och vill se ett så högt slutpris som möjligt. De agerar primärt för säljarens bästa, det vill säga att få lägenheten såld till ett så högt pris som möjligt. Men det ligger också i mäklarens arbetsuppgifter att följa en rad lagar. Bland annat måste de informera dig som köpare om dessa lagar och se till att köpet går rätt till rent juridiskt.

Bostadsrättsföreningen är viktig

När du köper en bostadsrätt köper du egentligen ingen lägenhet, utan en andel i bostadsrättsförening. Du har rätt att använda lägenheten, men det är bostadsrättsföreningen som äger lägenheten. Det är bostadsrättsföreningen som ansvarar för mycket av underhållet av själva huset, medan lägenhetsinnehavaren ansvarar för det som är inne i lägenheten. Du skyldig att hålla lägenheten i ett bra skick och att följa föreningens stadgar. Det är viktigt att du sätta dig in i hur föreningen fungerar.

Låt hjärnan jobba när hjärtat sagt sitt

Har du kärat ner dig i en lägenhet? Bra. Det är viktigt att trivas en lägenhet. Men det är också bra att inte bli blåst rent ekonomiskt. Det är viktigt att gå igenom alla aspekter av köpet innan du börjar tänka på att lägga bud. Några saker du ska kolla upp innan du lägger ett bud:

  • Vad ingår i månadsavgiften? Ibland ingår inte driftskostnader för exempelvis vatten, värme och bredband. Det är viktigt att räkna på en total månadskostnad inklusive alla driftskostnader.
  • Finns det planer på att höja månadsavgiften? För att vara på den säkra sidan kan du kontakta föreningens styrelse och själv fråga vilka planer som finns. Ofta höjs avgiften i samband med större renoveringar.
  • Hur ser bostadsrättsföreningens ekonomi ut? Vissa bostadsrättsföreningar är inte så välskötta rent ekonomiskt vilket kan leda till kraftigt höjda månadsavgifter längre fram. Kolla exempelvis igenom årsredovisningen.
  • Hur är skicket på lägenheten? Det viktigaste är att kolla badrum och kök som är dyra att renovera. Men kolla också ytskikt som väggar och golv. Om du vill måla om eller lägga nytt golv kostar det också pengar som du måste ha med i beräkningarna.

När du vet mer om den totala månadskostnaden och eventuella renoveringsbehov kan du sätta ett tak för bud vid en eventuell budgivning. Har du kollat upp alla dessa punkter och är nöjd med svaren? Då är du redo att lägga ett bud på lägenheten.

Budgivningen är en förhandling

Mäklaren vill gärna att du lägger ett bud, alltså ett belopp som du är villig att köpa lägenheten för. Anledningen är att mäklaren vill få till en budgivning som trissar upp priset så högt som möjligt. Detta genom att flera budgivare försöker överträffa varandra. Det är viktigt att du inte dras med i en budgivning om slutpriset blir högre än du har råd med. Det kommer att finnas fler lägenheter till salu. Det är också viktigt att förstå att en vunnen budgivning inte innebär att du får köpa lägenheten. Säljaren kan sälja till någon annan till ett lägre pris eller inte sälja alls och gå ut med lägenheten till försäljning igen vid ett senare tillfälle. Det är först när både köpare och säljare har skrivit under ett så kallat köpekontrakt som det är bindande.

Dubbelkolla med din bank innan du skriver på

Har du hittat din drömlägenhet, gjort jobbet med att kolla alla fakta och sedan kommit överens med säljaren om ett bra pris? Fantastiskt! Men du är inte i mål ännu. Innan du skriver på något måste du kontakta den bank där du har lånelöfte och gå igenom om du faktiskt kan få bolån på den aktuella lägenheten. Men när banken gett grönt ljus så är det bara att tuta och köra!

Lycka till i bostadsjakten, men glöm inte att använda både hjärta och hjärna!