Kvinna på en strand

Så sparar du till drömsemestern

Drömmer du om att koppla av vid en strand med klarblått vatten under skinande sol? Det är fullt möjligt. De flesta kan förverkliga sin drömresa. Det handlar bara om planering och sunda ekonomiska beslut. Här får du lära dig hur du ska göra för att få råd med din drömsemester, oavsett om du vill åka till Mallorca, Phuket eller Galápagosöarna.

Lockas inte av att låna

Det största misstaget du kan göra är att låna till en resa. Att låna till en resa är något helt annat än att låna till exempelvis ett eget boende. Resor är som shopping eller att äta på restaurang. Det är trevligt i stunden, men ger dig inga ekonomiska fördelar på sikt. Ditt boende kan du däremot bo i så länge du äger det. Det kan till och med öka i värde om du har tur. Lån till resor kommer bara ge dig fler räkningar att betala varje månad och i värsta fall leda dig till Kronofogden. Så låt dig inte lockas av snabba lån till din resa. Det du ska göra är att spara pengar innan du köper resan.

Bestäm en budget

Det första du behöver göra är att bestämma dig för vad din resa ska få kosta. Det finns flera saker som påverkar hur mycket resan kommer att kosta. Hur långt bort ska du åka? Hur länge vill du vara borta? Hur många är det som ska följa med på resan? En tumregel är räkna att det kostar 10 000 kr per vuxen och 5 000 kr för barn för en veckas chartersemester med allt inräknat. För en barnfamilj med två vuxna och två barn blir en budget för en chartersemester runt 30 000 kr.

Räkna på vad du måste spara

När du väl har en budget för din drömresa kan du räkna på hur mycket du behöver spara varje månad. Om du sparar i 10 månader före din resa ska du exempelvis spara 3 000 kr varje månad för att spara ihop till 30 000 kr. Du kan även räkna på hur lång tid det skulle ta om du bara kan spara en viss summa varje månad. Om du exempelvis kan lägga undan 2 000 kr varje månad så kommer det att ta 15 månader att spara ihop till 30 000 kr.

Öppna ett sparkonto

Nästa steg är att öppna ett konto för din resa som du kan månadsspara i. En motiverande grej kan vara att kalla kontot för exempelvis ”Mallorca”. Det kanske känns lockande att placera pengarna på börsen för att få lite högre avkastning. Men det är ingen bra idé när det gäller just sparande till en semester. Börsen rör sig både upp och ner. Om börsen kraschar vid fel tidpunkt kan semesterkassan bara blir hälften så stor när det är dags att köpa din resa. Det konto du ska starta är därför ett sparkonto som inte svänger upp och ner i värde.

Få bättre ränta på sparandet

Om du vill få lite avkastning på ditt semestersparande kan du kika på de mindre bankerna som brukar erbjuda sparkonton med lite högre ränta. Tänk då på att välja en bank som omfattas av den statliga insättningsgarantin, så att inte din reskassa försvinner om banken skulle gå i konkurs. Om du ska spara till resan under lång tid kan du överväga att ha bunden ränta för att få ytterligare lite mer avkastning.

Gör en automatisk överföring

För att verkligen sparandet till resan ska bli av är det bästa om du lägger in en automatisk överföring från ditt lönekonto till ditt semesterkonto. Om pengarna förs över direkt när du fått din lön kommer du inte att tänka på det som en utgift jämfört med om du skulle föra över det själv i slutet av månaden. Om du väntar med att föra över till sparkontot så kommer sparandet konkurrera med shopping och annat trevligt som du prioriterar just nu. Då kan det vara lätt att falla för frestelsen att ta sparpengarna till annat. Ställ istället in en automatisk överföring på det belopp du räknat ut tidigare så att sparandet blir av varje månad.

Köp en billig resa

När du sparat ihop pengarna är det tid att köpa din resa. Försök vara ute i god tid innan och jämför priset för ditt resmål. Charterresor bygger precis som så mycket annat på utbud och efterfrågan. Det är som mest efterfrågan på resor på skolloven och från lördag till lördag. Ett smart sätt att få en billigare resa är därför att åka på tider då det inte är lov eller helg. Varför inte resa en tisdag i september? Ett annat tips är att kika om du kan få rabatt på resan via någon kundklubb du redan är medlem i. De stora matvarubutikerna brukar exempelvis ha rabatter hos utvalda resebolag.

Lycka till med att spara till din drömresa!