Glada barn som pekar på dator

Saker du inte visste ingår i din hemförsäkring

En hemförsäkring är en försäkring som de flesta har. Många tycker det är rimligt att försäkra sitt hem för att få hjälp vid exempelvis brand eller inbrott. Vad många inte vet är att hemförsäkringen täcker mer än bara bostaden och saker i bostaden. Här får du information om vilka delar utöver det uppenbara som brukar ingå i en hemförsäkring.

Kolla villkoren i din hemförsäkring

Så klart ser försäkringsvillkoren olika ut beroende på vilken hemförsäkring du tecknat och i vilket försäkringsbolag. Din boendeform spelar också in. Försäkringsbehovet ser olika ut beroende på om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa. Men för att få en liten hint om vad som brukar ingå finns här en lista på saker som brukar ingå i de större försäkringsbolagens hemförsäkringar för dig som bor i hyresrätt.

Saker utanför bostaden

Om du blir av med några av dina saker utanför bostaden så kan faktiskt detta täckas av din hemförsäkring. Ett typiskt exempel är om det blir inbrott i din bil. Om du har exempelvis barnvagn, golfbag eller dator i bakluckan och dessa blir stulna så kan din hemförsäkring ge dig ersättning för det.

Överfallsskydd

Försäkringskydd vid överfall brukar ingå. Om du eller någon i din familj blir överfallen på stan så kan du få ersättning via din hemförsäkring. Det gäller både om du blir utsatt för våld eller hot om våld.

Rättsskydd

Det är inte kul att behöva gå till domstol. Det blir inte bättre av att kostnader för advokat och annat är mycket stora. Men under vissa omständigheter kan ditt försäkringsbolag betala dessa kostnader via din hemförsäkring. Det kallas rättsskydd och täcker under vissa omständigheter kostnaden för advokat och andra rättegångskostnader om du hamnar i domstol.

Ansvarsförsäkring

Om du hamnar i trubbel med lagen så finns faktiskt skydd för detta i din hemförsäkring. Ansvarsförsäkringen hjälper dig om du skulle bli stämd på stora belopp för att ha skadat något eller någon. Då betalar ditt försäkringsbolag under vissa omständigheter det skadestånd du är skyldig att betala.

Reseskydd

Om du är ute och reser i världen så är du ofta försäkrad av din hemförsäkring vid sjukdom, olycka eller stöld. Utöver detta så brukar ansvarsförsäkringen och rättsskyddet även gälla under resan. Av detta skäl brukar det vara onödigt att teckna en separat reseförsäkring när du bokar en resa.

Psykolog som krisstöd

Om du blir utsatt för stöld, rån eller något annat obehagligt brukar hemförsäkringarna innehålla kristerapi. Du brukar få ett visst antal besök hos en legitimerad psykolog för att bearbeta det som hänt dig eller din familj.

Andra saker som kan ingå

De saker som listats ovan brukar ingå i en vanlig hemförsäkring. Sedan ser det lite olika ut mellan försäkringsbolagen vad som ingår som standard. Vissa försäkringsbolag har även med försäkring mot ID-stöld, flyttförsäkring och otursförsäkring i hemförsäkringen. Men det allra bästa är om du kollar upp vad som gäller för just din hemförsäkring.

Glöm inte att din hemförsäkring täcker mer än hemmet!