Fötter som sticker ut genom bilfönster

Sparalternativ för dig som inte vill behöva följa börsen

De allra flesta har varken intresse, tid eller kunskap för att handla dagligen på börsen. Den vanliga spararen vill ha den avkastning som börsen ger, men inte behöva lägga den tid som krävs för att följa med i börsens alla turer. Glöm dyra trendfonder och riskabla aktieköp. Här får du tips på andra sätt att investera på börsen som inte kräver så mycket intresse, tid eller kunskap.

Blandfonder

En blandfond är en fond som innehåller flera tillgångsslag. Ett tillgångsslag är en typ av finansiell tillgång. Vanligast är att blandfonder innehåller en viss del aktier och en viss del ränteplaceringar. Aktiedelen bidrar med avkastning medan räntedelen sänker risken. Fördelen är att du får en färdig fondportfölj utifrån den risk du vill ta. Nackdelen är att fördelningen mellan aktier och räntor är bestämd på förhand och inte justeras utifrån hur priset på aktier respektive räntor är för tillfället. På lång sikt bör också andelen aktier var högre än det är i en blandfond. Men om du vill spara på lite kortare sikt så är en blandfond ett bra alternativ. En blandfond faller inte lika mycket i värde vid en börskrasch som en ren aktiefond.

Här är exempel på två populära blandfonder:

AMF Balansfond

Swedbank Robur Access Mix

Alla banker och försäkringsbolag erbjuder blandfonder. Det är bara att fråga vad den billigaste heter.

Globala indexfonder

Den största utmaningen när det gäller aktier är att välja rätt bolag. Ett alternativ är att investera i ett så kallat aktieindex, alltså en lista över de största företagen. Fördelarna med att köpa en global indexfond är många. Du får ta del av avkastningen från världens bästa företag till en låg kostnad och får en god riskspridning mellan olika länder och branscher. Nackdelen är att dina investerade pengar kommer påverkas av svängningarna på börsen. Det sämsta du kan göra är att sälja i panik när börsen har gått ner. Om du ska spara på detta sätt behöver du ha en långsiktig sparhorisont och ha is i magen när media kör med krigsrubriker om börsfall. Börsen går nämligen upp förr eller senare.

Här är exempel på två populära globala indexfonder med låga avgifter:

Länsförsäkringar Global Indexnära

SPP Aktiefond Global A

Alla banker och försäkringsbolag erbjuder globala indexfonder. Det är bara att fråga vad den billigaste heter.

Sparrobotar

De senaste åren har utvecklingen kring automatisering och robotar ökat i samhället. Finansbranschen vill inte vara sämre och har tagit fram en produkt som kallas sparrobot. Sparrobotar är egentligen en typ av blandfond som automatiskt placerar i olika tillgångsslag utifrån vilken risknivå du vill ha. Fördelen är att sparroboten väljer fonder åt dig och ombalanserar löpande så att du alltid har placeringar i aktier och räntor utifrån den risknivå du vill ha. Nackdelen är att du har liten kontroll över exakt vilka placeringar som görs. Du kommer även få betala en extra avgift för själva roboten som du inte behöver betala om du köper fonderna själv.

Här är exempel på två populära sparrobotar med låga avgifter:

Avanza Auto

Lysa

Sparrobotar är ett relativt nytt fenomen, så det är inte alla banker och försäkringsbolag ska kan erbjuda det. Fråga hur det ser ut där du är kund.

Så sätt igång att spara och välj den produkt som passar dig!