Bil i snölandskap

Tips på olika sätt att köpa bil

Funderar du på att köpa en bil? Det finns många olika sätt att skaffa en bil. För dig som behöver en bil för att pendla till jobbet kan det vara helt avgörande att ha tillgång till en bil. Här får du tips på olika sätt som du kan köpa en bil. Vi går även igenom fördelar och nackdelar med de olika alternativen.

Köpa en ny bil hos bilhandlare

Det minst ekonomiska alternativet, men också det roligaste är att köpa en helt ny bil hos en bilhandlare. Anledningen till att det inte är så ekonomiskt är att bilen tappar väldigt mycket i värde den första tiden. Detta kan bli ett problem om du exempelvis måste sälja bilen efter något år. Det som är roligt är att du kan välja färg på bilen och tillval som passar för just dig. Om du ska köpa en helt ny bil bör du hålla koll på bilhandlarnas olika kampanjer. Ibland finns bra erbjudanden som du kan tjäna lite på. Jämför de olika handlarnas erbjudanden innan du slår till. En ny bil har lägre skatt och bättre garantier jämfört med en begagnad bil de första åren.

Leasa en bil av en leasingfirma

Privatleasing är egentligen inte ett sätt att köpa en bil. Det är en långtidshyra som vanligtvis är på 36 månader och en körsträcka på 4 500 mil. Sedan lämnar du tillbaka bilen till leasingfirman. Du betalar en ganska hög månadsavgift där bland annat service och reparationer brukar ingå. Detta är primärt ett enkelt sätt för dig som vill byta bil ofta och slippa äga bilen själv. Några nackdelar är att det är dyrt och svår att säga upp ­avtalet i förtid. Dessutom finns det begränsningar i hur långt du får köra med bilen. Om bilen slits ”onormalt” blir det extra kostnader.

Köpa en begagnad bil via bilhandlare

Ett sätt att komma lite billigare undan är att köpa en begagnad bil hos en bilhandlare. Då kan du känna dig trygg med att bilen är genomgången av en professionell bilverkstad och kan få viss hjälp om det skulle uppstå problem med bilen precis när du köpt den. Bilhandlaren brukar erbjuda en garanti som gäller någon månad. Om du köper en begagnad bil hos en bilhandlare är du skyddad av konsumentköplagen. Eftersom bilhandlare ska ha lite betalt på försäljningen så är det dyrare att köpa en begagnad bil av en bilhandlare än av en privatperson.

Köpa en begagnad bil privat

Det billigaste alternativet är att köpa en bil privat. Du kan exempelvis söka på Blocket efter bilar som säljs av privatpersoner. Den stora nackdelen med att köpa privat är att det vilar ett väldigt stort ansvar på dig som köpare att kunna värdera skicket på bilen. Det kan bli dyrt om bilen går sönder och du måste laga bilen. Det ligger på dig som köpare att hitta eventuella fel med bilen. Men om du är bilintresserad och själv kan mecka med bilar är detta ett prisvärt alternativ. Om du köper en begagnad bil av en privatperson gäller endast köplagen som ger sämre skydd än konsumentköplagen. Att köpa bil privat är oftast det billigaste alternativet, men också det mest osäkra.