Två personer som har ett möte

Vad din kommun kan hjälpa dig med som skuldsatt

Att hamna i skuld på grund av många lån eller för att du inte betalat räkningarna är jobbigt psykiskt. Men det finns faktiskt hjälp att få. Din hemkommun måste enligt lag erbjuda budget- och skuldrådgivning. Här går vi igenom vad du kan få hjälp med av kommunens budget- och skuldrådgivare.

Genomgång av din privatekonomi

Om du bokar ett möte med budget- och skuldrådgivaren kan ni tillsammans gå igenom din privatekonomi. Kartläggningen blir grunden för fortsatt hjälp som rådgivning och hantering av dina skulder. Du och rådgivaren sätter tillsammans upp mål på kort och lång sikt.

Allmän rådgivning om skulder

Budget- och skuldrådgivaren hos kommunen är kunnig om privatekonomi och kan ge tips och råd om hur du ska hantera din privatekonomi. Det kan exempelvis handla om att värdera vilka skulder som är viktigast att betala av först och att gå igenom villkoren för de olika skulderna.

Ansöka om skuldsanering

Budget- och skuldrådgivaren kan hjälpa dig att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Skuldsanering innebär att du får en avbetalningsplan på fem år där du betalar en del av dina skulder. Under denna period måste du leva väldigt billigt, så kallat existensminimum. Efter de fem åren stryks de skulder som ingick i saneringen och du blir skuldfri. Budget- och skuldrådgivaren i din kommun kan berätta mer om hur skuldsanering går till.

Hjälpa dig att förhandla om skulder

Det är inte alltid det är möjligt att få skuldsanering via Kronofogden. Då kan budget- och skuldrådgivaren istället hjälpa dig att förhandla med de företag som du har skuld till. Ofta går det att lägga upp en avbetalningsplan och slippa få inkassokrav. Du kanske också kan få bättre villkor. Även detta kan kommunens rådgivare hjälpa dig med.

Tveka inte att ta hjälp av en budget- och skuldrådgivare i din kommun!