Kille som skrattar

Vad unga behöver veta om sin pension

Som ung så är pension inte något som brukar stå så högt på den privatekonomiska agendan. Det är ofta andra saker som resor, bostad och familj som brukar stå i fokus för unga när det gäller privatekonomi. Men med vårt nuvarande pensionssystem så krävs det att unga gör medvetna val för att inte bli fattigpensionärer. Här går vi igenom viktiga saker som du som ung behöver veta om din framtida pension.

Låg ersättning om du inte jobbar

Vårt pensionssystem i Sverige bygger på att du jobbar och tjänar ihop till din pension. Om du inte jobbar heltid under större delen av ditt yrkesverksamma liv kommer då att få en mycket låg pension. Om du inte jobbat något alls eller haft väldigt låga inkomster finns ett skydd som kallas garantipension. Garantipersonen ligger just nu på mellan 7 000–8 000 kr i månaden beroende på om du är gift eller inte. Så om du inte vill bli en fattigpensionär i framtiden så måste du skaffa dig ett jobb och jobba fram till din pension.

Din allmänna pension räcker inte

Den allmänna pensionen hanteras av staten via Pensionsmyndigheten. När du jobbar så måste din arbetsgivare betala in till din allmänna pension. Det låter ju bra. Tyvärr kommer inte dessa pengar att räcka. Pensionsmyndigheten har räknat ut att du som är född 1990 kommer få ut 44,5 % av din slutlön i allmän pension om du skulle gå i pension vid 65 års ålder. Tänk dig själv att klara dig på mindre än hälften av vad du tjänar idag. Då inser du att mycket mer sparande måste till för att du ska få en dräglig pension.

Tjänstepension är ett måste

Som ung kan det vara lockande att hoppa på nystartade företag i en trendig bransch. Problemet är bara att många nya företag med många unga anställda saknar kollektivavtal och därmed tjänstepension. En tjänstepension är en förmån för dig som anställd där din arbetsgivare betalar in pengar till ett försäkringsbolag i ditt namn. Tjänstepensionen är ett nödvändigt komplement till den allmänna pensionen. Kolla med din arbetsgivare om du har tjänstepension redan idag. Om inte, ställ krav på att du får det eller byt till en annan arbetsgivare där du får tjänstepension.

Tjänstepensionen är inte tillräcklig

Även om du har jobbat in både allmän pension och tjänstepension kommer det tyvärr inte att räcka om du vill ha en vettig pension. Pensionsmyndigheten har räknat på vad en privat tjänsteman skulle få i slutlön med tjänstepension. Du som är född 1990 och är privat tjänsteman kommer få ut 13,9 % av din slutlön som tjänstepension om du skulle gå i pension vid 65 års ålder. Slår vi ihop detta med den allmänna pensionen blir det 58,4 %. Många tycker nog det är en för låg summa att leva på som pensionär.

Privat pensionssparande behövs

Den tredje delen av vårt pensionssystem består av privat pensionssparande. Med tanke på den låga pensionen vi får via den allmänna pensionen och tjänstepensionen så är privat pensionssparande nödvändigt för dagens unga som vill ha en vettig pension. Ju tidigare du börjar spara desto bättre. Eftersom sparhorisonten är så lång behöver du inte spara så mycket varje månad. Starta ett investeringssparkonto (ISK), för över några hundralappar varje månad och investera dessa i aktiefonder, exempelvis en global indexfond. Rör inte dessa pengar, utan låt dina privata pensionspengar växa över tid. Med allmän pension, tjänstepension och ett privat pensionssparande kommer du att få en vettig pension den dag du lämnar yrkeslivet bakom dig.

Jobba, se till att du har tjänstepension och starta ett eget pensionssparande så tidigt som möjligt!