Kvinna som tänker

Valet mellan bunden eller rörlig ränta på bolånet

Är du osäker på vad som är bäst när det gäller bolånets ränta? Banken kanske tycker att du ska binda räntan medan sparexperter säger att du alltid ska ha rörligt. Men i själva verket finns det inget rätt eller fel. Utan det beror på din privatekonomiska situation. Här får du information om i vilka lägen du kan överväga att välja bunden eller rörlig ränta.

Din livssituation är unik

Det första du ska inse är att din livssituation är unik. Ingen expert, vare sig på din bank eller i media, kan veta hur just ditt liv ser ut. Det är också viktigt att ha med sig att rådgivaren på din bank gärna förordar bundet lån då det binder upp dig som kund under en längre tid. Med rörlig ränta är det enklare att byta till en annan bank med bättre villkor.

Rörlig boränta ofta billigast

Under de senaste åren så har det varit mest ekonomiskt fördelaktigt att ha rörlig ränta. Jämfört med bunden ränta har du betalat mindre i ränta med rörligt. Med rörligt menas en ränta som bestäms var tredje månad. Om du enbart ser till vad som är billigast bör en rörlig ränta vara att föredra. Men då ska du också ha marginaler i din ekonomi och tåla om räntan av någon oväntad anledning går upp drastiskt. Om du är senior med god privatekonomi så kan detta vara ett bra alternativ.

Bunden boränta för god nattsömn

Om du har små marginaler i din ekonomi och känner dig stressad så kan bunden boränta vara rätt. Då vet du exakt hur mycket ränta du kommer att få betala de närmaste åren. Du kommer förmodligen att betala mer än vid rörlig ränta i de flesta fall. Men om räntan av någon oväntad anledning skulle gå upp så betalar du bara den ränta som du bundit upp dig på. Om du precis fått barn och har stora utgifter med nytt boende och barnsaker kan detta vara ett bra alternativ. Det är trots allt bättre att betala lite mer än att behöva flytta hals över huvud om något otrevligt händer.

Välj olika löptider för bunden ränta

Om du väljer att binda bolånet är det smart att dela upp lånet och ha olika löptider och därmed räntesatser på ditt bolån. Detta sprider riskerna mot utvecklingen av räntan i samhället. Exempelvis kan du ha halva lånet bundet på 2 år medan halva lånet är bundet på 4 år. En annan variant är att ha rörligt på halva bolånet och binda på 2 år på andra halvan. Bara du kan välja vad som känns bäst för dig.

Det kostar att bryta bundna lån

En viktig sak att ha med sig om du funderar på att binda dina bolån är att det finns vissa kostnader förknippade med att bryta ett bundet bolån i förtid. Banken vill ha så kallad ränteskillnadsersättning. Kolla därför upp ungefär vad ränteskillnadsersättningen skulle bli innan du binder ditt bolån. Att bryta bolånet blir aktuellt om du behöver flytta innan löptiden gått ut. Det går aldrig att gardera sig mot oväntade händelser i privatlivet, men om du vet med dig att ni ska flytta inom de närmaste åren bör du undvika att binda lånet av den anledningen.

Tänk på att det är din livssituation som avgör hur du ska göra med bolånet!